7 порад, як розмовляти з любленою людиною, яка вмирає

Інші дописи автора

        7 порад, як розмовляти з любленою людиною, яка вмирає

        Як ми можемо допомогти близькій людині в кінці її життя? Як ми можемо супроводжувати їх в останні дні?

        «Хоча неможливо поставити себе на їхнє місце, ми знаємо, що один із найбільших страхів вмираючого – це залишитися на самоті в момент великого переходу. Для когось наприкінці життя вся безпека руйнується. Вони більше не можуть покладатися на свої таланти, досвід чи банківський рахунок. Ця справжня самотність викликає у них останню тугу», – каже о. Поль Денізо, настоятель храму Богоматері Монліжон (Орн, Франція), центру молитви за померлих, який приносить розраду людям у жалобі чи стражданні.

        Що ми можемо сказати любленій людині, яка доживає останні дні свого життя? Ось 7 порад, як бути правдивим і люблячим у цій складній ситуації…

        НЕ УДАВАЙТЕ, ЩО ВСЕ НОРМАЛЬНО

        Якщо ваша близька людина готова розповісти про свою смерть, не бійтеся починати розмову.

        Дуже важливо не вдавати, що ситуація краща, говорячи людині, яка помирає, такі речі, як: «Все буде добре», «Я впевнений, що тобі стане краще» тощо. Якщо смерть дійсно на горизонті, використання фальшивої втіхи  може бути дуже важким для людини, яка помирає.

        У більшості випадків, навіть якщо вони бачать, що їхні близькі уникають цієї теми, вони не відчувають себе достатньо сильними, щоб порушити табу. Якщо ви відчуваєте, що ваша близька людина готова поговорити про смерть, не бійтеся починати таку розмову всерйоз, поки ще є час поговорити про важливі питання.

        НЕ КОНЦЕНТРУЙТЕСЯ НА ВЛАСНОМУ СМУТКУ

        Іноді близькі люди можуть впасти у такий відчай, що кричать людині, яка вмирає: «Ти не можеш померти» або «Мені потрібно, щоб ти жив!» Така ситуація дуже драматична для людини в кінці життя.

        Коли наближається момент смерті, почуття того, хто їх супроводжує, повинні відійти на другий план. Допомагати вмираючим – це супроводжувати їх любов’ю і ніжністю, а також давати якомога більше внутрішнього спокою.

        БУДЬ ПРИСУТНИМ, ЯК МАРІЯ

        Коли ви не знаєте, що сказати, просто слухайте і будьте присутні.

        Хвороба дестабілізує нас, і часом у нас немає слів розради. У цьому випадку настоятель святині Montligeon (Монліжон) радить просто бути присутніми і дати можливість хворій людині розповісти про свої страждання та сподівання:

        Треба слухати, просто бути присутнім. Як друзі Йова. Їхня найбільша підтримка була не в їхніх бадьорих розмовах чи теологічних аргументах, а в мовчанні. Іноді, коли вам дуже боляче, присутність друга, який просто тримає вас за руку, нічого не кажучи, може дуже заспокоїти. Цю мовчазну присутність ми можемо порівняти з присутністю Марії біля підніжжя Хреста. Марія мовчить перед смертю свого Сина. Вона не підбадьорює Його, кажучи: «Ти можеш це зробити» або «Ти пам’ятаєш свою обіцянку?» Ні, Марія плаче і мовчить. Вона безпорадна, але стоїть поруч із тим, кого любить.

        НІЖНО ЗАПИТАЙТЕ: “ЯК ВИ ПОЧУВАЄТЕСЬ?”

        Супроводжуючи людину наприкінці життя, важливо вислухати її з максимальною делікатністю. На подив своїх близьких деякі пацієнти відкривають свої серця. Тоді ми бачимо, що розмовляємо з ними щиро, що може нас здивувати.

        У цьому випадку питання «Що ти відчуваєш?» або «Що ти переживаєш?» може бути звільненням: це дозволяє пацієнту розмовляти «від серця до серця» з оточуючими.

        З іншого боку, іноді це неможливо. Якщо це так, ви не повинні тиснути на свою кохану людину, навіть якщо ви відчуваєте потребу поговорити про це самі.

        РОЗМОВЛЯТИ З НИМИ ПРО ЇХУ СІМ’Ю

        Не соромтеся говорити про свою сім’ю, для якої майбутня смерть часто буде жахливим випробуванням. Як тільки людина на межі смерті подумає про горе свого чоловіка або дітей, її власний страх смерті відійде на другий план. Хвора людина знову стане чоловіком або батьком, який думає про інших, а не тільки про свою смерть.

        «Іноді великі чудеса трапляються в останній момент життя, — каже о. Пол Денізо. Як священик, він має звичку ставити людям питання, коли вони наближаються до смерті: «Чи є речі, з якими ви ще не примирилися?»

        Зокрема, він пам’ятає одного чоловіка, який попросив його допомогти навести лад у своєму житті. Цей розлучений чоловік, який залишив Церкву 40 років тому, перед смертю висловив сильне бажання попросити прощення у дружини та дітей.

        ЧИТАННЯ ПСАЛЬМІВ

        Якщо людина в кінці життя не хоче говорити з нами, можемо запропонувати (завжди з великою чутливістю) послухати псалом.

        «Псалми мають велику силу, оскільки вони виражають людські емоції і довіряють їх Богові. Таким чином вони збирають наші страждання перед обличчям смерті», – пояснює настоятель Монліжона.

        Коли мій батько доживав останні дні, він хотів, щоб я читав йому псалми, такі як «De profundis» (З глибини взиваю до Тебе, Господи. Господи, почуй мій голос!, Пс 130), Господь — мій пастир (Пс 23), “Dies irae” (“День гніву”), послідовність, яку співають під час меси-реквієму. Серед слів гніву в цій послідовності є прекрасний крик: “Пам’ятай мене, любий Ісусе”. Набагато пізніше я зрозумів, чому це так допомогло моєму батькові в його зустрічі зі смертю.

        СКАЖІТЬ “Я ТЕБЕ ЛЮБЛЮ”

        Для віруючих існує багато молитов і таїнств (сповідь, Причастя, миропомазання хворих), а також благословень, які можуть допомогти вмираючим. Якщо людина наприкінці життя не вірує, ми можемо просто прошепотіти їй на вухо: «Я люблю тебе».

        Ми можемо навіть просто сказати це в думках, дивлячись на них, ніжно тримаючи їх за руку. Перед обличчям смерті найважливіше те, щоб вони відчували себе любленими.

        Джерело: Родина (Олексій Погорєлов)

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.